Expedice LEPEX@MAE 2022

Jakub Černý

Letošní hlavní pozorovací expedice zaměřená na pozorování meteorů a komet se bude konat opět ve spolupráci s expedicí MAE pořádanou Petřínskou hvězdárnou. Termín expedice bude 19.- 28. srpna. Pozorovatelský program zahrnuje vizuální a video (k dispozici sekční kamery) pozorování meteorů, vizuální i CCD (k dispozici sekční fotometrický dalekohled) pozorování komet, zájem o jednotlivé činnosti hlaste ideálně předem, zvláště u CCD komet a videa je potřeba, aby zájemce měl notebook vhodných parametrů a software pro pozorování a zpracování dat, v předstihu z tepla domova tak můžeme vybavení zkonzultovat. Svůj pobyt na expedici hlaste na email kaos@kommet.cz .

Nyní pár slov od organizátora:
Mobilní astronomická expedice alias MAE je akce, kterou pořádá hvězdárna již více než 30 let. Po celou tu dobu se koná na louce Tále poblíž malebné obce Zachotín na polovině cesty mezi Pelhřimovem a Humpolcem v kraji Vysočina. Účastní se jí především spolupracovníci hvězdárny (demonstrátoři) doplnění o rodinné příslušníky, partnery, děti, domácí zvířata atd. a několik posledních let i účastníci Astronomického kurzu. Denní program je přizpůsoben nočnímu životu, takže je spíše relaxační a veskrze individuální. Dojde i na několik přednášek či cestopisných povídání. Vše se řídí především počasím, teoretický program je spíše doplňková záležitost. Jeden večer v týdnu zveme občany Zachotína a okolí na pozorování oblohy našimi dalekohledy. Pokud máte vlastní pozorovací techniku, tak je samozřejmě vítána. Lze se i domluvit na přivezení dalekohledu hvězdárenským autem, pokud to jen trochu půjde. Jinak můžete využít strojů hvězdárny, které zatím vždycky kapacitně stačily.

Žijeme na louce ve (vlastních) stanech, takže si vezměte kompletní tábornické vybavení **. Mějte též na paměti, že pokud se zadaří, pozoruje se celou noc až do rána, což i koncem léta může znamenat jednociferné teploty. Zimomřivější nátura tedy nemusí být s péřovkou a čepicí terčem posměchu nýbrž naopak mírné závisti. Povinnou výbavou pro noční pozorování je tlumená svítilna s červeným světlem, aby člověk viděl a neoslňoval. Pokud hodláte v noci používat notebooky, tablety a jiné gadgety nezapomeňte červenou folii na displej. Na louce není samozřejmě ani elektřina ani voda, takže s obojím se zachází velmi opatrně. Nabít mobil či notebook  lze z elektrocentrály, ta se ale nahazuje nepravidelně. Voda se vozí v barelech z vesnice z čehož též vyplývá, že splachovací záchod či sprcha je pouze zbožným přáním. Hygiena se řeší skokem do některého z blízkých rybníků (pokud je morál), výjezdem do akvaparku v Jihlavě (pokud je benzín a vozidla) či prostě „jinak“.

Stravu si vyrábíme sami – společně. Příspěvek na obživu bude mezi 120 – 150Kč / den, za což je vybavena kompletní menáž počínaje snídaní a konče druhou večeří, je-li nutná. Vaří se sice vesměs jednoduchá jídla, leč nejíme odpadky, ani to co nám nechutná jen pro to, že je to levné. Doprava je individuální, ale samozřejmě je možné se domluvit na spolujízdu. Aut jede vždy relativně dost. Příjezd na louku je ze Zachotína, který projedete až na severní okraj, kde dále pokračujete po polní cestě cca 2km až na místo. Cesta je většinou s opatrností sjízdná pro běžné osobáky, po deštích se ovšem mění v deltu Konga. Pokud tedy řešíte těžkou volbu, zda v předsíni sáhnete po klíčcích od Maserati či od Wranglera, tak b/ je správně. Veřejnou dopravu najdete snadno přes idos – v zásadě jde o to dostat se do nějakého města v okolí (Pelhřimov, Humpolec, Jihlava) a dále lokálním busem. Pozor na to, že zastávka „Zachotín, Kladiny“ je umístěna až na hlavním tahu cca. 3km od obce, takže na louku to z ní je cca. hodina pochodu. 

Pokud by bylo cokoliv nejasného nebo byly trable, neváhejte se na mě

obrátit mailem na m.i.x@observatory.cz , či volat na 775 627 626.

Na vaši účast se těší

M.i.X

**/ malý tip: spacák, karimatka, stan, něco na sebe, pevná bota, ešus se lžící, půllitr, hudební nástroj

1/ poloha louky: http://mapy.cz/s/4G7M 

2/ odbočka: http://mapy.cz/s/4G7W 

3/ zastávka Kladiny: http://mapy.cz/s/4G6X 

0

Žádné komentáře

No comments yet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *