Ždánice slaví – a s novým velkým dalekohledem!

Dostali jsme pozvánku, o kterou se rádi podělíme:

Milí hvězdní přátelé!

Dnes, 8. července, právě před sto léty, se narodil otec zakladatel ždánické hvězdárny, Ing. Oldřich Kotík. Musel to být úžasný člověk. Když se člověk podívá, co se mu podařilo vybudovat v jednom malém městečku na jižní Moravě, nechce se ani věřit. Dvě na svou dobu perfektně vybavené pozorovatelny, prostorný přednáškový sál, vinárna, sauna a ubytovna pro asi čtyřicet návštěvníků, to je místo pro pozorování, přednášky, pořádání expedic a mnoha dalších akcí. Dokonce se zde v polovině 70. let vystavěla i kopule planetária… Připadá mi to celé skoro jako zázrak. Oldřich Kotík musel být neskutečně činorodý a organizačně neuvěřitelně schopný člověk. Z každé cihly je vidět nadšení lidí, kteří tuto hvězdárnu postavili. Ale bez Vás, lidí, kteří sem potom do Ždánic na hvězdárnu jezdili, pozorovali, organizovali, pomáhali a trávili svůj čas by toho všeho byla jen půlka. Rád bych Vás proto co nejsrdečněji pozval k nám na hvězdárnu do Ždánic, abychom si společně připomenuli nedožité kulatiny Oldřicha Kotíka a zavzpomínali na něj i na časy, kdy jsme se s ním mohli na ždánické hvězdárně potkat. Pokud máte nějaké dobové materiály vztahující se k této osobnosti, nebo k hvězdárně ve Ždánicích, vezměte je prosím sebou. Ale především budou cenné Vaše osobní vzpomínky, příběhy a zážitky z naší hvězdárny. Posledních pět let je hvězdárna v majetku města a tak Vás provedeme po celé hvězdárně a nahlédneme i do míst, kam se návštěvníci běžně nevodí. Zlatým hřebem našeho vzpomínkového setkání bude představení nového hlavního dalekohledu hvězdárny ve Ždánicích, v západní kopuli.

Časoprostorové souřadnice setkání: Den „D“, hodina „H“ a minuta „M“ jsou sobota 10. září 2022 v 16:00 hodin, místo – Ždánická hvězdárna a planetárium Oldřicha Kotíka, Lovecká 678, 696 32 Ždánice.

Těším se na naše setkání v čarokrásném kraji zvaném „Moravské Toskánsko“!

Prosím, v případě zájmu přepošlete tuto pozvánku dalším lidem, kteří mají ke ždánické hvězdárně vztah a nejlépe i historickou paměť a kteří by se chtěli našeho zářijového setkání zúčastnit.

Pokud se budete chtít setkání zúčastnit, napište mi prosím krátkou zprávu e-mailem. Není to samozřejmě podmínkou, ale ulehčí nám to organizaci. Děkujeme.

Zdraví a hezký den přeje

Ing. Karel Trutnovský


Our Visitor

0 1 7 4 4 9
Users Today : 3
Users Yesterday : 6
Users Last 7 days : 42
Users Last 30 days : 174
Users This Month : 137
Users This Year : 690
Total Users : 17449
Views Today : 5
Views Yesterday : 43
Views Last 7 days : 321
Views Last 30 days : 1716
Views This Month : 1437
Views This Year : 6017
Total views : 51442
Who's Online : 0
Your IP Address : 95.174.66.136
Server Time : 2024-04-25
Comments are closed.