Jaký byl Pro-Am Comet Workshop 2022

Jakub Černý

Ve dnech 9.-12. června se v Praze na Petřínské hvězdárně konala naprosto unikátní astronomická událost. Pod vedením a financováním Europlanet a další finanční a organizační participace Britské astronomické společnosti a naší Společnosti pro MeziPlanetární Hmotu se v prostorách Planetum na Petřínské hvězdárně konala skutečně monstrózní akce pro všechny, kdo se zajímají o komety. Přímých účastníků bylo okolo 30 a na online část se přihlásilo přes 100 dalších. Žádná podobně velká akce se neuskutečnila již více než 10 let. Na akci dorazilo mnoho zvučných jmen, především z týmu ESA okolo sondy Rosetta. Mnoho dalších významných osobností vystoupilo online. Cílem akce bylo spojit profesionální a amatérské astronomy a nastavit vhodnou formu spolupráce, jak pořizovat data, jak zpracovávat. čím zpracovávat, co z nich lze získat.

Akci zahájila veřejná přednáška Colina Snodgrasse o budoucích misích ESA ke kometám ve čtvrtek večer. Následující den už se jelo naostro ve smrtícím tempu. Nicolas Biver přednášel o složení komet dle jeho měření z Nancay radioteleskopu. Opět o misích ESA, tentokrát z jiného úhlu pověděla Cecilia Tubiana. Oleksandra Ivanova pak představila výsledky spektropolarimetrie z observatoře Skalnaté pleso. Do blízkého tématu planetek zabředl Charles Galdies a o přechodu mezi kometami a planetkami – aktivních asteroidech, nám pověděl Marek Husarik. Giannantonio Milani měl přednášku o měření “Afrho” komet, velké příležitosti pro amatérské astronomy disponujících fotometrickými filtry. Joseph N. Marcus pak pověděl o psychofyzikálních chybách ve vizuálních pozorováních. O kometární přehlídce TRAPPIST pak měl příspěvek Youssef Moulane. Fotometrie mezihvězdné komety Borisov byla zase tématem Josepa Trigo-Rodrígueze. Den zakončila přednáška Ignacia Ferrina o fotometrických křivkách komet. 

Sobotní program začal blok obsahující příspěvek o přehlídce outburstů na LCO od Carrie Holt, Nicolas Biver musel zaskočit za svého kolegu Jacquese Crovisiera a odříkat jeho přednášku o pozorování outburstů komety C/2021 A1 (Leonard) z Nancay radioteleskopu. Richard Miles popovídal o své oblíbené kometě 29P/Schwassmann-Wachmann a o té stejné měla příspěvek i Anhelina Voitko. Následoval příspěvek Daniela Gardenera o pozemním pozorování vzplanutí komety 67P/Churyumov-Gerasimenko a náš příspěvek za SMPH, moje přednáška o programu KOPR, příjemným překvapením bylo když legendy kometární astronomie Joseph Marcus a Charles Morris prohlásili, že jej již používají. O programu AIRTOOLS a monitorování malých vzplanutí přednášel Thomas Lehmann. Do třetice přispěl se softwarem Comphot Nick James. Následoval další blok, ve kterém Geraint Jones ukázal, že ohony komet fungují jako “větrný rukáv” slunečního větru. Uwe Pilz analyzoval ohon komety C/2021 A1 (Leonard) z amatérských fotografií. Následovala strukturální analýza ohonu (nejen) komety C/2020 F3 (Neowise) od profesionála Qasima Afghana, zajímavostí byl objev “chybějícího” prachu u některých komet okolo perihelu, bez zjevné příčiny. Olena Shubina představila svou práci s databázemi pozorování komet z Ukrajiny. Jure Zakrajšek představil COBS databázi. Helen Usher představila vývoj databáze snímků komet ve fits formátu. program zakončil Stéphane Erard představením platformy VESPA propojující řadu databází. 

Nedělní program už byl spíše odpočinkový, jelikož oficiální program skončil již po poledni. Zahájil ho Alain Maury představením projektu MAP, dále přispěla amatérská pozorovatelka Wendy Clark, která nám ukázala jak snímat s komerčními vzdálenými dalekohledy. Günter Kargl a Colin Snodgrass představili Europlanet Telescope Network, síť amatérských a profesionálních dalekohledů, které může využít kdokoliv se smysluplným projektem. Paweł Szewczyk ukázal jak v Polsku připravují novou generaci astronomů. Skupina “Comet Chasers Project” – Helen Usher, Paul Roche, Tony Angel, Richard Miles, Ben Wooding a Cai Stoddard-Jones představili propojení škol amatérskou astronomií až k profesionálním výzkumníkům. 

Kromě přednášek obsahoval program několik diskuzních bloků a neformální diskuze na sociálních akcích. Diskuze byla velice plodná a výsledkem bude určitě rozsáhlejší spolupráce amatérských a profesionálních astronomů, vyvstalo mnoho nápadů a hřebem večera byl online komentář od Daniela Greena z ICQ. Vzhledem k tomu, že mnoho amatérských astronomů mu již téměř 20 let marně a bez odpovědi píše, byl to v tomto ohledu průlom. 


Our Visitor

0 1 7 4 6 1
Users Today : 3
Users Yesterday : 5
Users Last 7 days : 43
Users Last 30 days : 173
Users This Month : 149
Users This Year : 702
Total Users : 17461
Views Today : 7
Views Yesterday : 20
Views Last 7 days : 283
Views Last 30 days : 1702
Views This Month : 1510
Views This Year : 6090
Total views : 51515
Who's Online : 0
Your IP Address : 95.174.66.136
Server Time : 2024-04-27
0

Žádné komentáře

No comments yet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *