Jak se nejlépe připravit na pád bolidu

Ivo Míček

Stručný návod by mohl vypadat třeba takto:

Najdi asteroid s dostatečným předstihem a spočítej co nejpřesněji jeho dráhu

Krisztián Sárneczky na Konkolyho observatoři – stanici Piszkéstető v pohoří Mátra v Maďarsku objevil asi 7 hodin před vstupem do atmosféry přibližně metrový asteroid 2023 CX1 (též SAR2667). Jedná se tak o 7 asteroid podobného osudu.

Objevová sekvence snímků 4×25 s byla pořízena pomocí Schmidtova dalekohledu s průměrem 0,6 m, magnituda tělesa klasifikovaného jako NEO byla 19,5.

Připrav se na pozorování – jako každou jasnou noc.
Po upřesnění dráhy byla aktivována komunita pozorovatelů v Anglii, Francii a BeNeLuxu. Bolid se pohyboval atmosférou 13. 2. 2023 kolem 02:59 UTC nad Anglickým kanálem/Kanálem La Manche a mířil nad pobřeží Normandie, severně nad městem Rouen, hlášeno bylo 84 pozorování a získáno 17 videozáznamů.

Foť a sdílej – ze získaných snímků a videozáznamů se totiž povede upřesnit nejen dráha v atmosféře, ale po doplnění meteorologických údajů i pravděpodobné místo dopadu meteoritů.

Najdi meteorit – pokud je to možné (jistě, chce to mít i tu trošku štěstí, ale to, že náhoda přeje připraveným v tomto případě dvojnásob).
Meteorit vstoupil do atmosféry relativně pomalu (14 km/s) a v mírném vstupním úhlu – což je první příznivá zpráva – a už 15. 2. byl ohlášen nález 100g meteoritu v oblasti Vénestanville. Pátrání dál pokračuje, nalezeno bylo více než 10 dalších fragmentů směrem k pobřeží v oblasti poblíž Houdetot a Angiens. Na výpočtech pádové oblasti se podíleli i specialisté z AsÚ AV ČR Ondřejov, Jiří Borovička, Pavel Spurný.

První meteorit pocházející z asteroidu 2023 CX1 a jeho nálezci – výzkumný tým organizovaným Vigie-Ciel. 
Kredit: FRIPON/Vigie-Ciel

Pořiďte si balkón – můžete na něm lépe obsluhovat svoje kamerové vybavení.
Dne 14. 2. 2023 byl kolem 17.58 UT hlášen přelet bolidu nad Jaderským mořem, meteority pak zamířily nad pevninu západně od přístavního města Bari.
Díky síti kamer Prisma (italská síť asi 60 kamer) byla určena i pádová oblast v oblasti města Matera. Zde bratři Gianfranco a Pino Losignore našli na balkóně domu svých rodičů úlomky, podle svědectví tomu předchozí večer odpovídala i silná rána. Zatím bylo nalezeno 12 větších fragmentů a několik desítek dalších s hmotností nejméně 70 g a zkoumá se složení pro upřesnění klasifikace meteoritu.

Soubor dosud nalezených fragmentů. 
Odborníci společnosti Prisma nevylučují, že v oblasti mohly spadnout další úlomky. 
Kredity: PRISMA/INAF

Na základě podkladů IMO a AMS.

Comments are closed.