Ryugu jako uhel

Práce na analýze vzorků planetky Ryugu jsou v plném proudu. Prvotní odsání plynů ještě v Austrálii bylo úspěšné, ale bylo porovnáno s druhým odběrem plynu před vysypáním vzorků v Japonsku, a oba jsou shodné, čímž se podařilo potvrdit získání prvního vzorku plynu z planetky! Nyní se připravuje se jejich spektrometrie.

Středisko JAXA Sagamihara Campus dne 18. prosince 2020 potvrdilo, že se v komorách “A”, “B”, “C” nachází celkem 5,4 g horniny. Minimální cíl byl při tom 0,1 g – což by postačilo pro provedení základní vědecké analýzy. Již 12.12. si odsypali vzorek z komory “A” do větší sběrné nádoby – viz obrázek vlevo.

Prach z okolí komor z lapače vzorků uložili “mimo” vzorky dne 14.12. a jeho srovnávací analýza proběhne následně po analýze obsahu komor.

Dne 21.12.2020 byly otevřeny komory “B” a “C” návratového pouzdra sondy Hayabusha 2, obsah komory “C” byl přesypán do větší sběrné nádoby – viz obrázek vpravo. Některé úlomky jsou až 1 cm velké (fantazie :-). Do nádoby se vzorkem “C” se podle všeho dostal (sic!) i kousek vnitřní hliníkové izolace (“alobal”), pravděpodobně z těsnění sběrače nebo ze sací hubice sondy – viz šipka.

Schéma komor “A”, “B” a “C” (dole) a ústí pro “odplynění”

Komora “A” s horninou

PDF z tiskové konference 15.12.2020

Kredit: JAXA/University of Tokyo/Kyushu University/JAMSTEC

Comments are closed.