Zajímavé komety roku 2024

Končící rok 2023 nám přinesl zajímavou podívanou na obloze. Na začátku roku byla na hranici viditelnosti pouhým okem kometa C/2022 E3 (ZTF), v září při dlouhé sérii jasných nocí zazářila kometa C/2023 P1 (Nishimura) a viděli jsme i další zajímavé komety, jako například 103P/Hartley nebo C/2023 H2 (Lemmon). Zatím to tak vypadá, že by rok 2024 mohl být kometárně ještě lepší než rok 2023. Jaké komety stojí za to si poznamenat do svých pozorovatelských deníků? Pojďme se na to společně podívat.

62P/Tsuchinshan
Tato kometa je v maximu jasnosti již nyní, na přelomu let, má asi 7-8 mag. Nachází se v souhvězdí Lva, viditelná je tedy spíše ráno. V lednu se přesune do Panny, kde se její pohyb razantně zpomalí a kometa tak bude pozorovatelná lépe už i večer. Zároveň však začne slábnout a z dosahu malých dalekohledů se vytratí pravděpodobně na začátku jara.

12P/Pons-Brooks
Velmi zajímavá kometa vracející se po více než 71 letech, která už ve druhé polovině roku 2023 prodělala několik outburstů. Některé byly jen malé a zjasnění po nich činilo jen několik desetin magnitudy, jiné ale byly i v řádu několika magnitud. Největší outburst tato kometa prodělala v srpnu, kdy skokově zjasnila z 16 mag na 11 mag. Kometa je nyní viditelná na večerní obloze a její jasnost činí zhruba 8 mag. Měla by dále zjasňovat, zároveň však bude klesat její výška nad obzorem. V maximu jasnosti bude v dubnu, kdy dosáhne asi 4 mag, to už ale bude takřka nepozorovatelná. Pokud ale prodělá nějaký další outburst, mohla by nakonec dosáhnout ještě vyšší jasnosti a díky tomu by pak mohla být viditelná i pouhým okem.

144P/Kushida
Další krátkoperiodická kometa, která by mohla být jasná už v první třetině roku. Vypadá to, že nejvyšší jasnosti dosáhne v druhé polovině zimy, a to někde v rozmezí 8-9 mag. Bude se přitom nacházet vysoko na večerní obloze v souhvězdí Býka. Bohužel ale rychle zeslábne, v malých dalekohledech přestane být pozorovatelná již na začátku jara.

C/2021 S3 (PanSTARRS)
První dlouhoperiodická kometa na seznamu. Původně měla dosáhnout až 7 mag, ale vzhledem k tomu, že se jedná o dynamicky novou kometu z Oortova oblaku, tak nezjasňuje tempem, jakým měla, a vypadá to, že na více než 9 mag nezjasní. Na naší obloze zatím tato kometa není pozorovatelná, to se ovšem na začátku roku 2024 změní. V lednu se objeví v souhvězdí Vlka na ranní obloze a potom se přesune přes Štíra a Hadonoše do Ocasu Hada, kde by měla být na přelomu zimy a jara v maximu jasnosti. Poté projde ještě Orlem a Labutí a na konci jara se stane cirkumpolárním objektem. To už bude v souhvězdí Cefea, ale nejspíše už zeslábne z dosahu malých dalekohledů a obřích binokulárů.

13P/Olbers
Jestliže se kometa 12P/Pons-Brooks vrací ke Slunci po více než 71 letech, tato kometa se k němu vrací po téměř 70 letech. Návrat je to ale bohužel spíše nepříznivý. Kometa bude celou dobu pozorovatelná jen nízko na večerní obloze, a tak v letním maximu jasnosti 7-8 mag v souhvězdí Rysa tak dobře nevynikne.

C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS)
Zlatý hřeb roku 2024? Doufejme. Jedná se o kometu, která proletí perihelem 27. září ve vzdálenosti pouhých 0,39 AU od Slunce. Jak moc zjasní, je těžké predikovat, zatím to ale vypadá, že by mohla dosáhnout až 0 mag, což by znamenalo, že by se stala jednou z nejjasnějších komet posledních let a vůbec jedním z nejjasnějších objektů podzimu na naší obloze. Je ale potřeba zůstat nohama na zemi. Tak blízko ke Slunci se může stát, že jádro komety nevydrží a zanikne. Pokud tedy chcete mít jistotu, že kometu uvidíte, doporučujeme to zkusit už na jaře a na začátku léta, kdy bude u nás pozorovatelná nejprve po většinu noci a potom jen večer v souhvězdí Panny. V té době bude postupně zjasňovat z 11 mag až někam k 7 mag. Můžete to zkusit pochopitelně i dříve, bude k tomu ale potřeba větší dalekohled. V létě se kometa ztratí kvůli konjunkci se Sluncem a poté už můžeme jen doufat, že přežije průlet přísluním. Pokud se tak stane, objeví se v říjnu na naší večerní obloze jako velmi jasný objekt v souhvězdí Hada a Hadonoše, potom bude rychle slábnout a přesune se do Ocasu Hada a Orla, kde se na přelomu let 2024 a 2025 přesune z večerní na ranní oblohu. To už ale pravděpodobně zeslábne pod 10 mag.

333P/LINEAR
Na závěr roku tu máme ještě jednu krátkoperiodickou kometu, která by mohla v prosinci dosáhnout zhruba 9 mag. Bude se přitom rychle pohybovat z Honicích psů přes Velkou Medvědici, Draka a Cefea až do Ještěrky a většinu času bude cirkumpolární, tedy nikdy nezapadající. Tato kometa velmi rychle zjasní, ale taky velmi rychle zeslábne. V dosahu binokulárů bude pravděpodobně kromě prosince jen ve druhé polovině listopadu a v první polovině ledna 2025.

Kometární souhrn toho, co nás čeká v roce 2024, už tedy máme za sebou, nyní již nezbývá nic jiného než popřát všem do nového roku kromě hodně štěstí a zdraví i plno jasných nocí a mnoho úspěšných pozorování! A jako vždy připomínáme, komety jsou mnohdy velmi nevyzpytatelné a to, co zde píšeme nyní, může být během několika dnů či týdnů jinak. Proto je potřeba sledovat aktuální informace o kometách, abyste věděli, kterou kometu kdy a kde na obloze uvidíte a jaký přístroj na ni máte použít. Věřme ale, že budeme na rok 2024 zejména díky kometě C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) vzpomínat jen v tom nejlepším.

Zdroj: aerith.net
Titulní obrázek: Kometa 62P/Tsuchinshan na snímku Rolanda Fichtla

0

Žádné komentáře

No comments yet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *