Rosetta obíhá kometu Churyumov-Gerasimenko!

Sonda Rosetta byla vypuštěna do vesmíru 2. března 2004. Jejím cílem byla původně jiná kometa, ale kvůli problémům s raketou se start sondy opozdil, a tak se musel najít náhradní cíl. Volba padla na kometu 67P/Churyumov-Gerasimenko. Sonda během své desetileté mise nejprve zkoumala planetky (2867) Šteins a (21) Lutetia, následně byla v roce 2011 uspána a z hibernace ji probudil palubní budík letos 20. ledna. Sonda se pak postupně přibližovala k jádru komety. Už během přibližování sonda zjistila velmi zajímavé informace. Asi tou nejdůležitější je to, že kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko je binární kometa, tedy vlastně slepenec dvou komet.

Včera proběhl poslední z téměř deseti zážehů motorů, které byly naplánovány pro zredukování rychlosti sondy vůči kometě. Ten proběhl úspěšně v 11:00 SELČ a sonda se tak usadila na zvláštní, trojúhelníkové oběžné dráze okolo komety. Od jádra komety se sonda nachází nyní nějakých 100 km a vzájemná rychlost obou objektů už činí pouhý 1 m/s.

A co se bude dít dále? Sonda nyní bude chvíli vyčkávat na upřesnění některých parametrů komety. Poté se začne jádru komety opět pomalu přibližovat. Do září by měla být vzdálenost mezi sondou a kometou snížena na pouhých 30 km. 11. listopadu by pak měl na povrchu komety přistát modul Philae. Ten bude jádro komety zkoumat detailně a očekává se, že bude provozuschopný až několik měsíců. Kometa bude v perihelu 13. srpna 2015, a to ve vzdálenosti 1,24 AU od Slunce. Přísluním přitom prolétne i s modulem. Kometu budeme moci sledovat i ze Země. Maximální jasnosti okolo 11 mag by měla dosáhnout na přelomu září a října 2015, v tu dobu bude celkem pohodlně viditelná na ranní obloze. Při troše štěstí se kometa stane objektem pro menší dalekohledy.

Zdroje: Astro.cz, Aerith.net
Převzato z komety.webgarden.cz.