Philae přistane na povrchu komety 12. listopadu

O víkendu 13.-14. září se ve francouzském Toulouse sešli vědci, aby původních pět možností pro přistání modulu Philae redukovali na dvě. Teoretická přistávací místa odborníci označili písmeny a posléze se dohodli, že primární lokalita pro přistání modulu bude ta s označením J (zde označená v popisném obrázku). Vybrali i záložní lokalitu pro případ toho, že by se něco nezdařilo. Ta nese písmeno C.

To ale není vše. Na konferenci v Toulouse bylo stanoveno i datum, kdy by se měl modul Philae dotknout jádra komety. Bude to 12. listopadu. Známe dokonce i čas, pokud půjde vše podle plánu a přistání proběhne v lokalitě J, modul dosedne na povrch jádra komety v 17:00 SEČ. Jestliže se vyskytnou nějaké komplikace a přistání bude muset proběhnout v záložní lokalitě C, bude to zhruba o hodinu a půl později.

Pokud vše půjde podle plánu, modul Philae bude počínaje letošním listopadem detailně zkoumat jádro komety 67P/Churyumov-Gerasimenko. Očekává se, že vydrží provozuschopný minimálně do 13. srpna 2015, kdy kometa proletí perihelem. Jestliže se tak opravdu stane, vědcům by to přineslo opravdu cenné informace o chování krátkoperiodických komet při přibližování se ke Slunci. Skvělé by bylo, kdyby modul Philae alespoň zčásti monitoroval i slábnutí komety po jejím průletu přísluním. Všechny tyto informace by totiž byly nesmírně cenné z důvodu jednoho dlouhodobého cíle, o němž si vědci přejí, aby se v budoucnu stal realitou. Chtějí totiž vyslat sondu pro zkoumání dlouhoperiodické komety.

Zdroje: COBS, Astro.cz
Převzato z komety.webgarden.cz.