Na obloze se opět objevila kometa Jacques

Kometu C/2014 E2 (Jacques) objevil Cristovao Jacques z brazilské observatoře SONEAR 13. března letošního roku. Už v tu dobu byla poměrně jasná. Objevová jasnost sice byla určena pouze na 14,7 mag, jednalo se však pouze o CCD měření, vizuální pozorovatelé již pár dnů po objevu začali hlásit jasnost už kolem 11 mag. Na přelomu března a dubna kometa prolomila hranici 10 mag a stala se tak pozorovatelnou pro větší binokuláry. V tu dobu se také objevila na naší obloze. První období pozorovatelnosti komety ale netrvalo příliš dlouho, kometa se dala spatřit pouze v dubnu a v první polovině května, během této doby zjasnila až na 8 mag, pak se ale ztratila v záři Slunce.

Celkem brzy bylo jasné, že kometa C/2014 E2 (Jacques) není novou kometou z Oortova oblaku, takže se dalo očekávat rapidní zjasňování. Maximum jasnosti této komety bylo nejprve předpovídáno na 10 mag, další předpověď hovořila o 7 mag a pak přišel Japonec Seiichi Yoshida se světelnou křivkou, podle níž kometa měla dosáhnout maximální jasnosti mezi 4 a 5 mag. Tím pádem by se dostala na hranici viditelnosti pouhým okem. Jak ale plynul čas a pozorování přibývala, byla stále více jasné, že kometa pouhým okem viditelná nebude. Yoshida tedy graf jasnosti upravil a nová předpovězená maximální jasnost se pohybovala okolo 6 mag. A právě tahle světelná křivka se až doposud ukazuje být tou správnou.

Kometu totiž po konjunkci se Sluncem vyhledali první odvážlivci na ranní obloze. 14. července kometu jako první odpozoroval Brazilec Alexandre Amorim, podle nějž byla jasnost objektu rovných 6 mag. Pozorování o dva dny později potvrdil jeho krajan Willian Souza, jenž odhadl jasnost také na 6,0 mag. Ve stejný den kometu pozoroval také Číňan Man-To Hui, jehož odhad jasnosti byl 6,6 mag. Kometa je ale zatím stále velmi nízko nad obzorem, podmínky pozorování jsou většinou mizerné, kometa je utopená ve svítání a navíc její pozorování ještě ruší Měsíc. Na poněkud serióznější odhady jasnosti bude potřeba si ještě nějaké ty dny počkat.

Kometa podle pozorovatelů také dost zkondenzovala. Odhady stupně kondenzace (DC) se pohybují mezi čísly 5 a 7. Na kometu se už zaměřili i fotografové a na fotkách je viditelný i krátký ohon. Jakmile nastanou zmiňované lepší podmínky pozorovatelnosti této komety, očekává se, že ohon uvidí i vizuální pozorovatelé.

A jak to bude s kometou vypadat dále? Po dosažení maximální jasnosti právě okolo 6 mag už bude kometa jenom slábnout. Do konce srpna, kdy ji čeká poměrně blízké přiblížení se Zemi, ale pravděpodobně nezeslábne pod 7 mag, dost možná se bude celé toto období držet okolo 6,5 mag. Od září bude kometa viditelná na večerní obloze, nejprve téměř v nadhlavníku, později začne klesat k obzoru. A zejména začne poněkud rychleji slábnout (celé září by ale ještě měla být viditelná binokuláry). S největší pravděpodobností však bude pozorovatelná až do doby, než definitivně zeslábne z vizuálního dosahu. To by se mělo stát někdy na přelomu listopadu a prosince letošního roku.

Zdroje: Aerith.net, Comet Obs
Převzato z komety.webgarden.cz