Modul Philae přistál na kometě 67P/Churyumov-Gerasimenko!

Již několik měsíců, co sonda Rosetta obíhala kometu 67P/Churyumov-Gerasimenko, se k ní postupně přibližovala, a to tak, aby 12. listopadu ve večerních hodinách mohla proběhnout plánovaná akce. Až do posledního dne šlo vše hladce a téměř bez sebemenších problémů, v poslední fázi přistávacího procesu se ale odehrála menší komplikace. Harpuny modulu nebyly vystřeleny podle očekávání, těleso tedy podniklo v podstatě řízenou havárii. Po prvním pokusu o přistání vyskočilo asi 450 metrů vysoko, poté začalo opět klesat. Napodruhé už to bylo lepší, no stále ne dokonalé, Philae opět vyskočil, tentokrát však už jenom několik metrů vysoko. Až třetí pokus byl definitivně úspěšný, modul Philae se díky němu upevnil na kometě 67P/Churyumov-Gerasimenko. Kvůli výskokům z povrchu komety se to ale nestalo v lokalitě, kde bylo přistání původně plánováno. Současné místo přistání je navíc známo pouze přibližně. Co je ovšem pozitivní je to, že Philae aktuálně sedí na povrchu komety (i když poněkud nakřivo a ne úplně přikotveně) a je ve spojení s Rosettou.

Kvůli problémům nebude možné vykonat všechny operace, které byly původně zamýšleny. Modul Philae měl na povrchu komety udělat dokonce vrty, aby zjistil horninové složení vlasatice. To se ale nyní odkládá, protože by to mohlo ohrozit modul na životě. Vědci se v následujících dnech a týdnech budou snažit o pokud možno co nejpřesnější lokalizování modulu. Pokud se jim to povede, pokusí se modul v rámci možností co nejlépe ukotvit, aby mohl pokračovat v plánovaných operacích. V těchto dnech bude Philae dělat pouze ty činnosti, které jej neohrozí na životě.

Ať už to však s modulem Philae dopadne jakkoliv, je jasné, že tahle mise bude celkově hodnocena jako veleúspěšná. Je to obrovský úspěch ESA a i kosmonautiky jako takové, přistát na kometě se totiž ještě žádnému člověkem vytvořenému objektu ještě nikdy nepovedlo. Data, která sonda Rosetta společně s modulem Philae přinesla, jsou nesmírně cenná. Není pochyb o tom, že budou mít velké docenění, a to především v budoucím výzkumu komet.

Zdroje: COBS, Astro.cz
Převzato z komety.webgarden.cz.