Kometa Honda-Mrkos-Pajdušáková přilétá!

Kometa 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková byla viditelná v mimořádné příznivém návratu v roce 2011, tehdy prolétla jen 9 mil. km kolem Země a byla viditelná malými dalekohledy jen nizoučko nad obzorem před průletem kolem Slunce. Tentokrát se s kometou setkáváme v dalším návratu v jiné části její dráhy. Okolo Slunce již prošla na Silvestra loňského roku a vzdaluje se od něj, ale směrem k Zemi! Letošní příznivý návrat naskýtá možnost pozorovat více než měsíc po průchodu kolem Slunce, 11. února bude nejblíže, jen 12,4 mil. km od Země.

Kometu bylo možné pozorovat na večerní obloze na přelomu roku, to byla ale jen velice nízko nad obzorem a museli jsme tak vyhledat dobré pozorovací stanoviště s dobrým výhedem na západní obzor. Kometa tehdy vypadala jako malá mlhavá kulička se slabým ale dlouhým ohonem (viditelným ve větších binarech a dalekohledech). Vzhled komety nyní bude výrazně odlišný, bude blízko Země ale daleko od Slunce. Menší intenzita slunečního větru tak způsobí, že se koma rozprostře do většího objemu. Také už bude kometa příliš daleko od Slunce, aby měla vyvinutější ohon. Lze tedy očekávat, že ji uvidíme jako rozsáhlý kulovitý obláček bez ohonu. Jasnost by měla dosahovat až 6,4 mag.

Kometu budeme moci pozorovat od rána 3. února, kdy bude ještě velice nízko nad obzorem. Bude se ovšem pohybovat ohromnou rychlostí, v největším přiblížení i více než 8° za den! Díky tomu ji každý další den uvidíme mnohem výše nad obzorem a lépe. Zlepšující se podmínky ovšem zhatí Měsíc, který od 9. února bude ranní pozorování komety rušit. V den největšího přiblížení ji tak nebudeme moci spatřit na tmavé obloze. Zlepšení nastane až 14. února večer, kdy se díky zlepšujícím se podmínkám stane viditelná i večer, před východem měsíce. To už ale zeslábne k cca 7-8 mag, během týdne pak úplně zmizí z dosahu menších dalekohledů.

V tomto století ji již žádný podobně příznivý návrat nečeká, za těchto podmínek ji tak budeme moci spatřit naposled.