Kometa C/2012 K1 (PanSTARRS) mizí z večerní oblohy

Psal se 19. květen roku 2012, když havajský dalekohled PanSTARRS objevil slabou mlhavou hvězdičku o jasnosti 19,7 mag. Po několika aktualizacích dráhy komety bylo jasné, že kometa se dostane do perihelu 27. srpna 2014, jeho vzdálenost byla určena na 1,05 AU od Slunce. Kometa se měla stát jednou z nejjasnějších, ne-li vůbec nejjasnější kometou letošního roku. Zjasnit měla původně na 5-6 mag. Ovšem kometa C/2012 K1 (PanSTARRS) je novou kometou z Oortova oblaku, a ty jsou známé tím, že projevují vysokou aktivitu ve větších vzdálenostech od Slunce, při průletu vnitřními částmi Sluneční soustavy ale obvykle působí zklamání. Proto se dalo očekávat, že kometa takovéto jasnosti pravděpodobně nedosáhne.

Kometa byla vizuálně pozorována už v průběhu roku 2013, to ale byla ještě velmi slabá, sotva na hranici vizuálního dosahu. Kometa pak přestala být pozorovatelná na večerní obloze. To se stalo během října 2013. Astronomové pak s napětím očekávali, co přinese její znovuobjevení se na obloze, tentokrát však na ranní. Kometa se právě na ranní obloze objevila ještě v prosinci 2013. Za předpokládanou jasností sice zaostávala, ale nebylo to nic enormního. Kometa pak během dalších měsíců stoupala stále více nad obzor a zjasňovala, stávala se tak pořád lépe pozorovatelnou.

V dubnu letošního roku se kometa stala viditelnou i velkými binokuláry. Za předpokládanou jasností ale stále zaostávala, vypadalo to tedy, že v září a v říjnu zjasní maximálně na 7 mag. Během května však kometa začala zjasňovat opět rychleji, což ji vrátilo do starých předpovězených kolejí. Přehoupla se přitom z ranní oblohy na oblohu večerní, prvních pár dnů v květnu se vyskytovala v nejlepším čase pro pozorování téměř v nadhlavníku. Další zpomalení zjasňování ale přišlo hned v červnu, to však bylo dost možná způsobeno tím, že kometa poměrně rychle klesala k obzoru. Aktuálně to tedy vypadá, že kometa zjasní na 6-7 mag, a to někdy na přelomu září a října.

Kometa teď mizí z večerní oblohy, aby podstoupila konjunkci se Sluncem. Po ní se však na naší obloze opět objeví. A bude to na obloze ranní. Tento stav však vydrží jenom pro září a říjen, kometa pak zmizí na jižní oblohu a znovu pozorovatelná od nás bude až v létě roku 2015. To už ale bude opět slabá, na hranici vizuální viditelnosti.

Zdroj: Aerith.net
Převzato z komety.webgarden.cz