Kometa 15P/Finlay je v outburstu!

Kometa prodělala outburst, což je zjasnění, které se nedá očekávat. Může přijít prakticky kdykoliv a u kterékoliv komety. Krátkoperiodické komety jsou ale na outbursty náchylnější, protože už byly mnohokrát u Slunce. Jejich aktivita je vzhledem ke stáří komet samozřejmě menší, čas od času se však pod povrchem komety objeví nějaké skryté ložisko prachu nebo plynu, díky němuž kometa zvýší aktivitu. Tohle zvýšení aktivity pak může být pouze dočasné (několik dnů až týdnů), jsou ale takové případy, kdy vydrží až do následujícího návratu. Podobným případem může být například slavná kometa 17P/Holmes, která v roce 2007 předvedla unikátní megaburst, díky kterému zjasnila ze 17 mag na 2 mag v podstatě během jednoho dne. Poté byla několik měsíců viditelná i pouhým okem, po konjunkci se Sluncem zeslábla z vizuálního dosahu. Letos měla tato kometa další návrat a i když neměla být vůbec viditelná vizuálně, nakonec zjasnila na 12-13 mag v maximu jasnosti, čímž se stala viditelnou i středními dalekohledy. Důvodem byla stále přetrvávající aktivita po outburstu, který se odehrál před 7 lety.

Zpět ke kometě 15P/Finlay. Outburst objevil český astronom Martin Mašek pomocí robotického dalekohledu FRAM sídlícího v Argentině. Stalo se tak 16. prosince, když kometu snímal na večerní obloze. Ačkoliv ještě několik dnů předem měla kometa jasnost téměř shodnou s původní efemeridou (11-12 mag), nyní bylo jasné, že se jedná o objekt podstatně jasnější. Na dřívějších snímcích navíc byla kometa poměrně dost difúzní, teď se jedná o velmi kondenzovanou vlasatici. I když outburst ještě nebyl potvrzen, bylo jasné, že se s jádrem komety něco děje. Jakub Černý proto provedl velmi přesnou fotometrii komety, během níž mu vyšla jasnost tělesa 8,7 mag. Outburst byl tedy potvrzen, a co více, kometa zjasnila o téměř 3 mag! Zjasnění posléze potvrdili i vizuální pozorovatelé Paul Camilleri a Michael Mattiazzo, kterým vyšla jasnost okolo 9 mag. Ve vizuálních pozorováních je navíc viditelný i nárůst stupně kondenzace, z DC~3 na ~5. Podle snímků si kometa ještě ke všemu vytvořila pěkný prachový ohon, ten však zatím není viditelný vizuálně.

A jaký bude další vývoj jasnosti komety? To se teď dá jen velmi obtížně předpovědět. Jisté je, že kometa je už nyní jasnější, než bylo předpokládáno v maximu jasnosti. Pokud nastane ta varianta, že si kometa udrží aktivitu a bude zjasňovat až do doby předpokládané maximální jasnosti, může klidně ještě 1-2 mag získat. Ve hře je ovšem i druhá možnost, a to ta, že je kometa nyní v maximu jasnosti okolo 9 mag a v dalších dnech rychle zeslábne zpět do ,,původních kolejí". I v takovém případě by ale mohla být viditelná obřími binokuláry či menšími dalekohledy až téměř do konce ledna. Nechme se proto překvapit. Rozhodně se vyplatí kometu odpozorovat. Vlasatice se aktuálně nachází na večerní obloze v souhvězdí Kozoroha (Cap), jen necelé 3 stupně od planety Mars.

Zdroje: Aerith.net, COBS, Robotický dalekohled FRAM
Převzato z komety.webgarden.cz.