K Zemi se přiblíží kometa z rodiny Damoklid

Damoklidy

Pozorované planetky v naší Sluneční soustavě se dělí do několika rodin, jednou z těchto rodin jsou tzv. Damoklidy. Tato rodina sdružuje tělesa, která se pohybují po typicky kometárních drahách, podobných dráze periodické komety 1P/Halley. Jedná se pravděpodobně o jádra vyhaslých dlouhoperiodických komet. Čas od času se tato tělesa "probudí" a obnoví kometární aktivitu. K nim patří i nově objevená kometa C/2013 UQ4 (Catalina). Ta se vrací ke Slunci každých 443 let a na své cestě Sluneční soustavou se dostává až do vzdáleností nad 120 AU od Slunce. Její dráha je retrográdní, takže kolem Slunce obíhá v opačném směru než planety.

Aktivace komety

7. května byla, zatím planetka, snímána dalekohledem iTelescope Observatory z Austrálie. Na snímcích byla zjištěná přítomnost kometární komy a díky tomu došlo k reklasifikaci na kometu. Mělo by se jednat o poměrně velké těleso, průměr jádra se odhaduje v rozmezí 7 – 23 km. To by klasifikovalo toto těleso mezi skutečně obří komety, běžný průměr kometárních jader se pohybuje okolo 2 km. Je ovšem otázkou zda bylo jádro skutečně celou dobu úplně neaktivní i minimální aktivita by mohla vést k podstatnému nadhodnocení jeho velikosti. V každém případě je i přes velký průměr jádra současná aktivita komety minimální, dochází na ní zřejmě na méně než 1 % jeho povrchu.

Skutečný rozměr jádra by měly odhalit radioteleskopy Arecibo a Goldstone. Okolo největšího přiblížení budou moci pomocí radarového odrazu v komě změřit jeho skutečný průměr a tvar. Pozorování radioteleskopů jsou naplánována na 6.-15. července (Goldstone) a 25. června – 25. července (Arecibo).

Viditelnost na obloze

Kometa se na naší obloze objevila koncem června. Po obloze se pohybuje obrovskou rychlostí a podmínky pozorování se prudce zlepšují, bohužel nyní pozorování komety ruší Měsíc. Vhodné podmínky pozorování nastanou na večerní obloze až v druhé polovině července, kdy už se bude vzdalovat od Země i Slunce a začne mírně slábnout a nalezneme ji v souhvězdí Pastýře. Pokud kometa ještě nepředvede nějaké nečekané zjasnění, měla by mít tou dobou jasnost kolem 10 mag a být v dosahu menších dalekohledů (bohužel to nebude objekt pro malé binokuláry).

Mapky pro její nalezení najdeme jak je zvykem v sekci Komety na obloze