Jaro bohaté na komety

Letošní Jaro nás čeká bohatá nadílka komet.
Doufejme, že nebude doplněná stejne bohatou nadílkou oblačnosti, jako tomu bylo poslední měsíce.

C/2007 Q3 (Siding Spring)
Dlouhoperiodická kometa byla dlouhou dobu objektem jižní oblohy a až po průchodu přísluním se naskytla možnost k pozorování této jasné komety i nám z polokoule severní. Až do Března by se kometa měla držet současných 10 mag bez větších změn. Kometa by mohla být pěknouteleskopickou kometou s patrným ohonem.

81P/Wild
Další kometou je kometa krátkoperiodická. Jedná se o poměrně novou kometu, která až do roku 1974 obíhala na dráze s perihelem poblíž Jupitera. V roce 1974 však vlivem těsného přiblížení k Jupiteru došlo k razantní změně dráhy s perihelem okolo 1,5 AU od Slunce, což z této komety udělalo jasný objekt pro vizuální pozorování. Kometa ve svých návratech projevuje stabilní a vysokou aktivitu.

Tento rok prochází přísluním 22.Února a přiblíží se k Zemi na 0,67 AU, jedná se o poměrně příznivý průlet při kterém by se v březnu mohla dostat i na 9. magnitudu.

C/2009 O2 (Catalina)
Nováčkem v Únoru bude tato dlouhoperiodická kometa, která se ráno objevuje nízko nad obzorem. Její jasnost je dost nejsitá,nebyla dlouho pozorovatelná pro blízkost ke Slunci. Perihelem prochází 24. Března a mohla by v Březnu a Dubnu dosáhnout až 9 mag.

C/2009 K5 (McNaught)
Další kometou, která by mohla být okolo 10. mag. Prochází přísluním 30. Dubna. a měla by být v Květnu jasným objektem vysoko na severní obloze.

C/2009 R1 (McNaught)
Nejjasnější kometou první poloviny roku pravděpodobně bude další McNaughtova kometa, při maximu jasnosti okolo 5 mag bude bohužel jen nízo nad obzorem přesto pozorovatelná. Hlavní období pozorovatelnosti začíná koncem Května.

10P/Tempel 2
Ve stejném období začne i pozorovatelnost další periodické komety s příznivým návratem. Kometa bude spíše kometou letošního léta, kdy by mohla dosáhnout až 8 mag.