Superkometa Christensen – hit letošního roku?

Brzy ráno těsně před svítáním nyní vychází kometa Christensen. Byla objevena 18. Listopadu 2006 v rámci Catalina Sky Survey (program na hledání blízkozemních asteroidů) tedy skoro 3 roky před průchodem přísluním.
Nejedná se o typicky novou kometu přicházející z Oortova oblaku, její oběžná dráha byla okolo 140 tisíc let a tak je pravděpodobné že u Slunce již několikrát byla. Ke Slunci se moc nepřiblíží, nejblíže bude 3.13 astronomických jednotek od Slunce v Červenci a od nás bude tou dobou pozorovatelná vysoko na obloze, vidět bude nepřetržitě až do Listopadu, kdy opět zmizí na obloze v blízkosti Slunce.

Její vyjímečnost je dána především neobvykle vysokou aktivitou komety, i přes obrovskou vzdálenost vykazuje totiž obrovskou aktivitu v oblastech kde drtivá většina obvyklých komet obvykle aktivních nebývá. Je to dáno pravděpodobně obrovskými rozměry jádra.


Její absolutní jasnost (normalizovaná na vzdálenost 1 AU od Zěmě i Slunce) se pohybuje v záporných hodnotách jako například u komet Hale-Bopp (průměr jádra 42 km) a 29P/Schwassman-Wachmann v outburstech (průměr jádra až 80 km). Jedná se tedy o člena třídy superobřích komet a tak ji i přes velkou vzdálenost budeme moci pohodlně celý rok pozorovat i malými dalekohledy a triedry.

Podobné komety se vyznačují typickým vzhledem, můžeme očekávat jasnou ostrou centrální oblast obklopenou velkou komou s občasným výskytem jetů-výtrysků pozorovatelných i menšími dalekohledy a pravděpodobně dobře definovaným ohonem. Podobný vzhled garantuje výbornou podívanou i pro oči nezkušených pozorovatelů, kometa by měla být pohodlně viditelná.

Podobné komety jsou velkou vzácností a díky gravitačním poruchám planet se oběžná doba komety Christensen prodlouží na cca 280 tisíc let. Takže neváhejte a chyťe ji již letos. Celý rok se bude pohybovat pomalu ze souhvězdí Pegas přes Ještěrku a Labuť a nakonec se přes souhvězdí Šíp dostane až do Orla, kde pomalu zmizí u Slunce.

Měla by dosáhnout jasnosti mezi 7 – 8 magnitudou a bude pohodlně pozorovatelná i triedry 10×50. Detaily v komě by měly být vidět i v menších dalekohledech.

Mapa komety