Co nám přinesl rok 2013 a zajímavé v roce 2014

V tu dobu ale byla na severní polokouli ještě jasnější kometa. Její název byl C/2012 F6 (Lemmon) a na jižní polokouli dosáhla až 4 mag a viditelnosti pouhým okem. Na naši oblohu se dostala během května, když měla 7 mag. Díky pomalejšímu tempu slábnutí ale vydržela v dosahu binokulárů až do července a ještě v tomto měsíci jde velkým dalekohledem vyhledat jako objekt 14. magnitudy.

Poté nastala pauza dlouhá 2 měsíce. Dohasínaly jasné komety jara, ale už zažehávaly jasné komety podzimu. Jako první to byla ,,nejperiodičtější" krátkoperiodická kometa 2P/Encke, která byla vidět v říjnu a v listopadu binokuláry a postupně i menšími triedry a než zmizela v perihelu u Slunce, dosáhla téměř 6,5 mag.

Na ranní obloze zároveň zjasňovala kometa C/2012 S1 (ISON), do které se vkládaly obrovské naděje. V dosahu menších dalekohledů ale byla až ve druhé půlce října a v první půlce listopadu. Na rozloučenou nám připravila dva outbursty, díky kterým se stala viditelnou pouhým okem, ale jenom na pár dnů, než zmizela u Slunce. V zorném poli sondy SOHO, konkrétně v kameře LASCO C3, byl patrný ještě třetí outburst, ale ani ten nestačil na přežití komety u Slunce a ta tak dosáhla ,,jenom" -3 mag v maximu a následně zanikla. Na trase komety jsou už jenom její zbytky, které se sice dají najít binokulárem, ale je k tomu nutná velice tmavá obloha.

To nás ale moc mrzet nemuselo, protože naší obloze již vládla kometa C/2013 R1 (Lovejoy), která na konci listopadu dosáhla maxima jasnosti okolo 4,5 mag. To z ní udělalo letošní čtvrtou kometu viditelnou pouhým okem. V dosahu binokulárů byla i v říjnu a ještě bude i ve zbytku prosince, v lednu a v únoru.

20. října došlo k nečekanému outburstu komety C/2012 X1 (LINEAR), která zjasnila ze 14 mag na 8 mag. Pak se její koma ale začala rozpínat a kometa začala slábnout. Zeslábla k 9,5 mag, což znamená, že se ještě dá vidět malými dalekohledy. Navíc se zdá v prosinci opět aktivnější, takže její další vývoj je nepředvídatelný.

Trochu opomenutá byla kometa 154P/Brewington. Ta byla evidentně o něco jasnější než udávala předpověď a v listopadu zjasnila k 10 mag. Pro malé dalekohledy to ale byl obtížný, velmi difúzní objekt.

Poslední letošní zajímavou kometou byla kometa s názvem C/2013 V3 (Nevski). Ta měla při objevu asi 15 mag a během dvou týdnů nečekaně zjasnila až k 8,5 mag. Zatím se neví, co za zjasněním stálo, pravděpodobně to ale nebyl outburst, jelikož se asi jedná o starou kometu, která velmi rychle zjasňuje. Již nyní ale má kolem 11 mag, takže slábne podobně rychlým tempem.

Rok 2013 mezi kometami se tedy opravdu podařil. Ale co nám přinese rok 2014?

C/2013 R1 (Lovejoy)

Patrně nejjasnější kometou začátku příštího roku se stane C/2013 R1 (Lovejoy). Přísluní si odbude ještě letos 22. prosince, na začátku ledna ještě může mít až 6,5 mag, poté začne slábnout o něco výrazněji. Vzhledem k tomu, že se jedná o typově podobnou kometu, jako C/2012 F6 (Lemmon), mohla by zůstat v dosahu binokulárů a menších dalekohledů až do března.

C/2012 X1 (LINEAR)

Tato kometa bude v perihelu až 21. února a nejblíže k Zemi bude dokonce až 27. června. Právě do června bude nepřetržitě vidět na severní polokouli. Celé toto období by mohla být v dosahu binokulárů, ale jen pod podmínkou, že si udrží aktivitu, která u ní vypukla před pár dny. U komety navíc může přijít další outburst, takže je třeba kometu pravidelně sledovat a monitorovat její vývoj.

210P/Christensen

Kometa, která zjasňuje velmi rychle, když se blíží ke Slunci. Prolétne kolem něj ve vzdálenosti pouhých 0,53 AU a může zjasnit k 10 mag. Perihelem prolétne 17. srpna, takže ačkoliv s největší pravděpodobností půjde spatřit menšími dalekohledy, bude to výhradně v první polovině srpna. Kometa navíc asi bude velmi difúzní, o to obtížnější bude její vyhledání a tmavá obloha by v tomto případě měla být samozřejmostí. Vizuálně půjde spatřit ještě v červenci, ale pouze velkým dalekohledem. Po perihelu už kometa viditelná nebude.

C/2012 K1 (PanSTARRS)

Takto by se měla jmenovat nejjasnější kometa příštího roku. Během těchto dnů se objevuje na ranní obloze a ze severní polokoule bude vidět nepřetržitě až do srpna. V květnu přejde z ranní oblohy na oblohu večerní a budeme ji moci sledovat ve výborných pozorovacích podmínkách jako objekt 8. magnitudy. S přibližováním se ke Slunci bude dále zjasňovat, než definitivně zmizí u Slunce a odbude si průlet perihelem 27. srpna ve vzdálenosti 1,05 AU od naší mateřské hvězdy, může ještě na naší obloze zjasnit až k 6 mag. Po přísluní se kometa přesune na jižní polokouli, teoreticky by stále mohla být pozorovatelná i od nás, ale bude to jenom velmi nízko nad jižním obzorem.

C/2013 V5 (Oukaimeden)

Jedná se o celkem nadějnou kometu, která bude mít perihel jenom 0,66 AU od Slunce. Naneštěstí má velmi malé jádro, takže bude na hraně limitu přežití. Přísluním proletí 2. října. To už bude na jižní obloze. Pokud nebude kometa zanikat, bude rapidně zvyšovat svoji jasnost a my ji budeme moci vidět i binokuláry v srpnu a v září, jak se stěhuje na jih. V posledních dnech viditelnosti komety ze severní polokoule by v optimistickém případě mohla dosáhnout 7 mag. Je ale možné, že zanikne dále od Slunce. V takovém případě bychom z komety nemuseli vidět vůbec nic.

C/2013 A1 (Siding Spring)

Nová kometa z Oortova oblaku, která by mohla zjasnit k 7,5 mag na jižní polokouli. V perihelu, kterým prolétne 25. října, bude již na naší obloze, ale v nepříznivých pozorovacích podmínkách, jen nízko nad jihozápadním obzorem. O necelý týden dříve, 19. října, budeme moci sledovat, jak pravděpodobně těsně mine planetu Mars. Na naší obloze bude tato kometa v říjnu a v listopadu a mohla by být přitom viditelná obřími binokuláry. Ke konci listopadu zmizí u Slunce a pak se objeví na ranní obloze na začátku roku 2015, ale už jenom v dosahu velkých dalekohledů. Kometa může být viditelná i v červnu a v červenci, jak zjasňuje a dostává se na jižní polokouli, to ale bude mít kolem 11 mag, takže na ni bude třeba vytáhnout alespoň střední dalekohled. Navíc se bude nacházet velmi nízko nad jižním obzorem.

15P/Finlay

Viditelnost této komety v roce 2014 se výhradně dotýká jenom posledních dvou měsíců. V maximu jasnosti (kolem 9,5 mag) totiž bude až na přelomu ledna a února 2015, ačkoliv v přísluní bude už 26. prosince 2014. V listopadu a v prosinci by mohla být na hraně dosahu nejprve středních, postupně ale i malých dalekohledů. Ke konci prosince může mít i 10 mag.
Jak je tedy vidět, rok 2014 téměř jistě nezopakuje velké kometární představení roku 2013, ale i tak bychom mohli vidět celkem 5 komet binokuláry nebo malými dalekohledy a další 2 na jejich hranici. Pouhým okem asi žádnou kometu neuvidíme. Samozřejmě se může stát, že nás ještě překvapí nějaká nová kometa v příznivých pozorovacích podmínkách. V pozorovacích termínech bude důležité sledovat komety C/2012 X1 (LINEAR) a C/2013 V5 (Oukaimeden), poněvadž u nich nikdo neví, jakým směrem se jejich jasnost bude vyvíjet. Nejjasnější kometou roku 2014 by měla být C/2012 K1 (PanSTARRS), která pravděpodobně zjasní až k 6 mag.

Zdroje: Kometarium.com, Aerith.net

Převzato z komety.webgarden.cz