Co čekat od komety C/2018 W2 (Africano)?

Ačkoliv podle všeho nejjasnější komety roku 2019, 46P/Wirtanen a C/2018 Y1 (Iwamoto), už proletěly kolem Slunce, stále můžeme ke zbývajícím měsícům letoška vzhlížet s mírným optimismem. Amatérskými dalekohledy totiž uvidíme ještě několik dalších komet a ta nejjasnější z nich by mohla být poměrně snadným cílem i menších triedrů.

Kometa C/2018 W2 (Africano) byla objevena 27. listopadu 2018 Brianem Africanem z observatoře Mount Lemmon Survey. Objevová jasnost komety činila 18,3 mag. Brzy po vypočtení dráhy bylo jisté, že kometa bude patřit k tomu lepšímu, co v roce 2019 z hlediska těchto vesmírných těles zažijeme. Perihelem kometa proletí 5. září letošního roku, a to ve vzdálenosti 1,45 AU od Slunce. O 22 dnů později se navíc přiblíží k Zemi na pouhých 0,49 AU a právě v té době by měla dosáhnout maximální jasnosti okolo 8 mag.

A jak to bude s viditelností komety? Objekt se nyní nachází v souhvězdí Žirafy a po obloze se pohybuje jen velmi pomalu. Aktuální jasnost komety je přibližně 12 mag. Na začátku září, kdy by kometa měla vstoupit do souhvězdí Persea, patrně zjasní k 10 mag. V průběhu září kometa razantně zrychlí svůj pohyb a z Persea se přes Andromedu a Pegase dostane až do Ryb. Zmíněné maximální jasnosti kolem 8 mag dosáhne buď v Pegasovi, nebo v Rybách. V říjnu se už bude pohyb komety zpomalovat a objekt začne postupně slábnout. Kometa se během desátého měsíce letošního roku přesune z Ryb přes Vodnáře do Jižní ryby, kde při jasnosti kolem 10 mag zmizí na přelomu října a listopadu z naší oblohy. Kometu pak ze severní polokoule už nikdy neuvidíme, využijte tedy následujících tří měsíců k jejímu spatření, protože je téměř jisté, že jasnější kometu ve zbytku tohoto roku už neuvidíte!

Zdroj: aerith.net