Bude kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) viditelná pouhým okem?

Tím je viditelnost pouhým okem. Není jisté, jestli jí kometa dosáhne, ale minimálně současný trend vývoje jasnosti tomu nasvědčuje. Ale vezměme si to pěkně popořadě. Od oficiálního oznámení objevu komety C/2014 Q2 (Lovejoy) trvalo jen několik dnů, než se poměrně rázně změnila dráha komety. Nově měla kometa proletět perihelem už 30. ledna 2015, její vzdálenost od Slunce měla v tu dobu činit asi 1,29 AU. Od té doby už přicházely pouze drobné korekce dráhy, datum i vzdálenost perihelu zůstaly přibližně stejné. Bylo tedy možné spočítat, že kometa dosáhne v maximu jasnosti nějakých 8-9 mag, tedy možná až o 3 mag více, než bylo předpokládáno s prvotní dráhou. Kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) je ale spíše starší kometou (podle posledních kalkulací s periodou 13 395 let), která už u Slunce určitě několikrát byla. Takové komety jsou známy tím, že pořádně zjasňují až tehdy, když jsou blíže Slunci. Proto většinou, na rozdíl od nových komet z Oortova oblaku, působí při průletu vnitřními částmi sluneční soustavy příjemné překvapení. A kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) se chová přesně tak, jak by se dalo očekávat u většiny komet podobného typu.

Zjasňování komety je opravdu rapidní. Je tomu lehce přes 4 měsíce, co byla kometa objevena. V tu dobu měla jasnost blízkou 15 mag a nyní z ní už je objekt o jasnosti 9 mag! A to si budeme muset na maximální jasnost ještě necelé dva měsíce počkat. Už v tuto dobu je tedy jasné, že kometa překoná první odhady maxima jasnosti s novou dráhou. Aktuální světelné křivky hovoří o tom, že by kometa právě v onom maximu jasnosti mohla dosáhnout nějakých 7 mag. Podstatné je ale to, že tyto světelné křivky momentálně k rychlosti zjasňování vůbec nesedí. Kometa je totiž jasnější, než se předpokládalo, a to o téměř 1 mag. Pokud by tedy současný trend zjasňování pokračoval, kometa by nakonec dosáhla asi až 5 mag, čímž by se pravděpodobně stala v oblastech s velmi tmavým nebem objektem pro pouhé oko! Optimismus se ale vždy musí krotit, stejně tomu je i u této komety. Je vysoce nepravděpodobné, že by kometa zjasňovala takto rapidním tempem po celou dobu. Naopak se dá očekávat, že zjasňování se postupem času zpomalí. I tak by to pro kometu C/2014 Q2 (Lovejoy) vycházelo na moc pěkných 6 mag v maximu jasnosti. To by znamenalo, že by sice skončila těsně pod limitem viditelnosti pouhým okem, na druhou stranu by se ale stala opravdu snadným objektem i pro malé triedry. Jak to ale s kometou nakonec dopadne, to se zatím přesně nedá určit.

A jak to vypadá s viditelností komety? Těleso je zatím pořád objektem jižní oblohy, jeho deklinace však už začíná pomalu stoupat. Čeká nás ještě asi měsíc, kdy kometa z naší zeměpisné polohy nebude pozorovatelná. Poprvé bychom ji teoreticky mohli spatřit někdy okolo Štědrého dne, což by bylo hotovým Vánočním dárkem. Vlasatice se pak bude velmi rychle pohybovat na sever, 7. ledna 2015 bude nejblíže Zemi, to bude od nás vzdálena zhruba 0,47 AU. Jen o dva dny později překročí nebeský rovník a stane se oficiálně objektem severní oblohy. V polovině ledna dosáhne maximální jasnosti a 30. ledna prolétne perihelem ve vzdálenosti 1,29 AU od Slunce. Její deklinace pak bude nadále stoupat a ve druhé polovině února se už stane cirkumpolárním, tedy nikdy nezapadajícím, objektem. Pozorovací podmínky pak budou i nadále jen a jen lepší, a to až do konce května, kdy kometa z naší perspektivy těsně mine Polárku. Obtočnovým objektem zůstane až do srpna, pak se její pozorovací podmínky začnou rapidně zhoršovat, ale to už je jiný příběh, kometa v tu dobu již nebude pozorovatelná vizuálně. Tento souhrn tedy znamená, že jakmile se kometa na naší obloze ukáže, bude pozorovatelná v excelentních pozorovacích podmínkách, a to až do té doby, než definitivně zeslábne z vizuálního dosahu. Držme proto kometě pěsti, moc jasných komet nás v roce 2015 nejspíše nečeká.

Zdroje: Aerith.net, TheSkyLive
Převzato z komety.webgarden.cz.