Můžeme očekávat novou jasnou Lovejoyovu kometu?

Sám Terry Lovejoy totiž našel kometu na předobjevových snímcích z 1. července, což pomohlo poměrně spolehlivě spočítat orbitální elementy. Následně přišlo oznámení, že perihel komety byl snížen téměř o 0,5 AU a poupraveny byly i ostatní aspekty dráhy komety. Díky těmto informacím bylo ihned jasné, že kometa bude pravděpodobně až o 3 mag jasnější, než udávala předpověď a navíc se tu skrývalo ještě další překvapení.

Lovejoy je totiž pozorovatel, který pozoruje z jižní polokoule. Poté, co australská vláda ukončila éru slavného kometáře Roberta McNaughta tím, že přestala financovat projekt Siding Spring, se otevřela cesta k dalším objevům spíše od amatérských pozorovatelů. A ti obyčejně nemají takový limitní dosah jako velké přehlídky oblohy, proto většinou objevují komety, které jsou již třeba na hranici vizuální viditelnosti a nebo už jsou přímo viditelné vizuálně. V takovém případě je nutné sledovat pohyb komety po obloze. Jestli se kometa pohybuje velmi pomalu, stále se může jednat o novou, vysoce aktivní kometu z Oortova oblaku. Většinou ale nastává ten případ, že se kometa pohybuje po obloze stylem připomínajícím kometu krátkoperiodickou. A to je i případ nové Lovejoyovy komety. Jedná se o typickou starou kometu, která už u Slunce několikrát byla a která se už dávno zbavila těkavých plynů a různých dalších látek, kvůli kterým by se jevila velmi aktivní ve velkých vzdálenostech od Slunce. Kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) se ale ,,zažehla" až poměrně blízko Slunci a pokud by v současné aktivitě pokračovala, mohla by být nakonec ještě jasnější a stát se vhodným objektem i pro triedry a menší binokuláry. Jakákoliv systematická předpověď jasnosti je ale nyní příliš brzká.

Předpověď viditelnosti komety zní pro nás, obyvatele severní polokoule, poměrně slibně. Kometa je sice aktuálně viditelná pouze z jižní polokoule a tak tomu zůstane až téměř do konce letošního roku. V posledních prosincových dnech se ale začne vlivem přibližování se k Zemi pomalu objevovat i na naší obloze a v lednu 2015 už bude pozorovatelná ve výborných pozorovacích podmínkách v maximu jasnosti. V únoru se pak kometa stane cirkumpolárním objektem (ani nevychází, ani nezapadá) a z naší zeměpisné polohy bude pozorovatelná po celou dobu, než zeslábne z vizuálního dosahu.

A ještě taková perlička na závěr. Jak už bylo zmíněno v úvodu článku, Terry Lovejoy objevil za svůj život už 5 komet. Postupně se jednalo o komety C/2007 E2, C/2007 K5, C/2011 W3, C/2013 R1 a C/2014 Q2. Z těchto 5 komet by se kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) měla stát už čtvrtou kometou objevenou Lovejoyem, která se dostane alespoň do binokulárního dosahu. Akorát kometa C/2007 K5 (Lovejoy) měla v maximu jasnosti asi 12 mag, všechny ostatní zjasnily minimálně na 8 mag. Je sice jasné, že kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) nepředvede podobné divadlo, jako tomu bylo na konci roku 2011 v případě komety C/2011 W3 (Lovejoy) a ani nebude alespoň na hranici viditelnosti pouhým okem jako kometa C/2013 R1 (Lovejoy), vypadá to ale, že by se mohla přidat ke kometě C/2007 E2 (Lovejoy) a stát se poměrně pěknou binokulární kometou.

Zdroj: Aerith.net
Převzato z komety.webgarden.cz.