Nešikovná Hyakutake a zaběhnutý Hale-Bopp

Víte co mají společného komety Hyakutake a Hale-Bopp? Někteří možná pamatují, jiní slyšeli, či viděli slavné fotky, ale najdou se jistě i tací, kterým tyto dvě komety neřeknou asi už vůbec nic. Pro osvěžení, co měly tyto komety společného? Prakticky nic, krom viditelnosti pouhým okem a nezvyklé jasnosti, nebo monumentálnosti ohonů. Kometa Hale-Bopp bylo impozantní těleso s jádrem větším než drtivá většina nám známých komet. Hyakutake byla naopak "tuctovka", která předvedla akrobatický koutek a prosmýkla se těsně kolem Země.

Tato dvojice komet má své následovnice v letošním roce. Řeč je o dvou zajímavých a očekávaných kometách letošního podzimu/zimy – Garradda a Jelenina. Tato dvojice komet tak trochu připomíná právě dvojici slavných vlasatic:

C/2009 P1 (Garradd) – je pravděpodobně impozantní kometa s velkým jádrem, z její současné aktivity vychází absolutní magnituda blízká 0 mag (přesně 0.74 mag) při standardní rychlosti zjasňování. Současná pozorování ale ukazují na podstatně dynamičtější zjasňování, nelze ovšem říct, zda se jedná o trvalý, nebo přechodný jev, první možnost je mnohem pravděpodobnější. Pokud ovšem natvrdo spočítáme současné vizuální odhady, vychází absolutní magnituda na neuvěřitelných -9 mag! O jak velkou kometu se jedná? Těžko soudit, kometa je určitě velice aktivní, a pokud bychom vycházeli jen z absolutní magnitudy, je asi o trošičku menší než kometa C/2006 W3 Christensen, tedy něco okolo 10 km průměr jádra. Perioda 140 000 let ukazuje, že kometa u slunce již byla a tak lze předpokládat, že současná aktivita není jen přechodná.
Dle současných "opatrných" kalkulací by tato kometa měla dosáhnout maxima jasnosti 3.8 mag !!! více než 70 stupňů nad obzorem v našich zeměpisných šířkách. Můžeme tedy kometu přejmenovat na jakéhosi "zaběhnutého Hale-Boppa", superkometu která se zaběhla až za dráhu Marsu. Pozitivní je že budeme moci kometu téměř nepřetržitě vizuálně sledovat od letošního června až do dubna 2013 a v maximu jasnosti bude položena prakticky ideálně pro nás seveřany.
C/2010 X1 (Elenin) – tato kometa je prakticky opakem předešlé komety. Nejedná se o žádnou vyjímečnou vlasatici. Naopak aktivita této komety je zatím velice slabá, absolutní jasnost pří stávající aktivitě vychází podobně jako u "mrtvých komet" C/1999 S4 LINEAR, nebo například loňské C/2009 R1 (McNaught) kdy se obě okolo průchodu perihelem dočista rozprášily. Tyto komety s Jeleninem spojuje také jejich dráha, všechny tři jsou nové komety z Oortova oblaku, takže je jejich aktivita poháněná sublimací těkavých plynů při prvním kontaktu se slunečním teplem. Tato aktivita nevydrží dlouho.
Čím je tato "tuctovka" zajímavá? Její dráha po objevu byla dlouho nejistá, dost dlouho byla reálná i možnost na velice těsné přiblížení k Zemi (až 0.05 AU!). Poslední hyperbolická dráha ale přiblížení k Zemi značně vzdálilo, tato "nešikovná Hyakutake" se jaksi netrefila a Zemi mine ve vzdálenosti 0.27 AU. I přesto je tu ale šance na poměrně jasnou kometu, maximální jasnosti okolo 5 mag sice dosáhne nepozorovatelná u Slunce, ale na říjnové jarní obloze by mohla vyjít o jasnosti okolo 6 mag a rychle stoupat vysoko na oblohu, až 70 stupňů vysoko!

Můžeme tedy shrnout, že nás na podzim čekají dvě kometa, kdy obě mohou příjemně překvapit – Garradd by mohl mít až 2 mag a Jelenin 3 mag! – nebo silně zklamat – pokud je zvýšení aktivity komety Garradd dočasné, může mít klidně jen 6 mag, když Jelenin nepřežije průlet kolem Slunce, uvidíme jen nejasný mlhavý oblak prachu zbylým z komety.