C/1995 O1 (Hale-Bopp) – Kometa století

Takzvaná kometa století, dlouhoperiodická kometa s periodou okolo 2500 let. Mezi kometami patří k extra kouskům, její jádro má v průměru okolo 40 km, což je mezi kometami poměrně vzácná hodnota. Větší jádro ze známějších komet má jen kometa 29P/Schwassman-Wachmann a kentaur 95P/Chiron. Byla pozorovatelná vizuálně po dlouhou dobu a pouhým okem dokonce 18 měsíců v řadě! V maximu jasnosti na jaře 1997 dosahovala záporné magnitudy a na severní polokouli byla cirkumpolární.

Pro mě to byla moje úplně první kometa v životě. Moje první setkání s ní bylo ve dne největšího přiblížení k zemi 22.3., bylo ale zamračeno a kometu jsem viděl pouze v díře mezi mraky, trvalo to jen několik minut.

Asi nejlepší pohled na kometu byl při cestě do Štefánikovy hvězdárny, ohon na přesvětlené pražské obloze dosahoval téměř 10 stupňů. V dalekohledu jsem viděl hlavu komety a obří ohon ubíhající daleko za zorné pole.

Kometu jsem pozoroval vícekrát a pokaždé bohužel jen z Prahy. Naposled byla spatřena 1.5. ve 21:45h, kdy už se topila v soumrakové obloze.