Kometa C/2009 R1 McNaught slabší než předpověď

Tato jasná kometa zdá se nesplní optimistické předpovědi a nedosáhne viditelnosti pouhým okem. Podle všeho se zdá, že ve vzdálenosti 1.17 AU od Slunce došlo k rapidsnímu zastavení zjasňování. Kometa zjasňuje pomaleji, než odpovídá křivce asteroidu, v překladu to znamená že skutečná aktivita jádra dokonce klesá od 7. června.

Co je příčinou? Jedná se o novou kometu z Oortova oblaku a jedná se pravděpodobně o první přiblížení komety ke Slunci. Takové komety mají obvykle velké zásoby těkavých plynů (Metan, CO2, Čpavek), které se odpařují už ve větších vzdálenostech. Kometa je na tyto plyny očividně velice bohatá, nasvědčuje tomu překotná aktivita ve větších vzdálenostech, nazelenalá barva komy a malý prachový ohon.

Většinu aktivity komety zdá se obstarávají právě tyto plyny, které mají maximum ve větších vzdálenostech od Slunce a pod 2 AU už jejich produkce prakticky neroste. Měření spektra komety provedené Johnem Menke ukazuje vysoké zastoupení C, O, NH3 v komě, to tety tuto hypotézu potvrzuje.

Dle aktuálního vývoje se nacházíme v období maximální jasnosti v období 22. až 29. června na 5.2 mag