Často kladené otázky o kometě ISON

Bude kometa ISON jasná jako Měsíc v úplňku?

Na 99% ne, předpověď maxima jasnosti komety na této hodnotě je založena neopatrnou a jednoduchou kalkulací blogujících astronomů amatérů, která nemá fyzikální opodstatnění. Komety zjasňují s přibližováním ke Slunci kvůli tomu, že se odpařuje více vodního ledu a zmrzlých plynů z jádra komety, které sebou strhávají zrnka prachu. Ve velkých vzdálenostech od Slunce za tento proces nejvíce odpovídá oxid uhelnatý, oxid uhličitý a amoniak, po překonání bariéry cca 3 AU převezme roli paliva vodní led. S tím jak se kometa více a více přibližuje Slunci se začnou vypařovat i horniny prachu až po železo. Hornin v kometárních jádrech už není tolik a po železe už neexistuje žádný těžší prvek, který by se mohl začít vypařovat. Zjasňování komety, která se takto přibližuje ke Slunci se tedy zastaví zhruba den, dva před největším přiblížením. To je oblast, kde udělaly kalkulace počítající s "nekonečnými zdroji" chybu.

Bude ISON viditelný na denní obloze?

Konsensus astronomů ohledně maxima jasnosti komety ISON se pohybuje v rozmezi -3 až -5 mag. Kometa McNaught byla v roce 2007 pozorovatelná na denní obloze při jasnosti -5 až -6 mag, šance na denní viditelnost komety ISON existuje. Při pokusu o její sledování ve dne je třeba opatrnost, zvlášť při použití dalekohledu hrozí od blízkého Slunce doživotní poškození zraku!

Bude ISON kometou století?

Odpověď na tuto otázku záleží na definici toho co je to kometa století.

  • Pro astronomy se jedná o první spolehlivě známou kometu, která je poprvé u Slunce a zároveň na dráze "lízače Slunce". V tomho ohledu je to skutečně unikátní kometa za posledních několik stovek let. Význam tohoto spojení je jasný, tak blízko Slunce bude docházet k výrazným výparům hmoty komety, kterou bude možné analyzovat řadou přístrojů. Kometa by mohla výrazně posunout celkové vědomosti lidstva nejen o kometách ale i o naší Sluneční soustavě a jejím vzniku.
  • Ve smyslu nejúchvatnější komety, která se vyskytuje zhruba jednou za století žádná jistota neexistuje. ISON má mnoho předpokladů na to, aby se stal velkou kometou noční oblohy. Šance, že překoná předešlé vlasatice je sice malá, ale není zanedbatelná.
  • Ve smyslu nejúchvatnější komety 21. století, bude možné kometu zhodnotit až na jeho konci.

Může ISON ohrozit Zemi nebo jiné kosmické těleso?

Kometa ISON má již velice dobře známou dráhu a možnost že by se mohla srazit se Zemí, nebo jakoukoliv jinou planetou či Sluncem je vyloučená. Mnoho lidí se domnívá, že dráhu komety může vychýlit například Sluneční erupte při blízkém průletu. Hustota podobných erupcí je ovšem malá a jejich hlavní síla je v silném magnetickém poli. Jádra komet nejsou elektricky nabitá a proto na ně magnetické pole nepůsobí. Samotná hmota erupce nemůže způsobit žádné viditelné odklonění jádra z dráhy, její vliv je asi stejný jako když vystřelíte z pušky a fouká mírný vánek, dráhu kulky sice ovlivní, ale 3 km vzdálený terč o kilometr neminete ani náhodou. Lze ale opětovně očekávat zvěsti o konci světa jako například u koemty Elenin (která tou dobou už zanikla) od nedůvěryhodných zdrojů informací.

Může kometa zaniknout?

Stále máme v živé paměti případ komety Elenin, která měla být kometou viditelnou pouhým okem, o pár měsíců dříve ovšem úplně zanikla a zbyl z ní jen nevýrazný oblak prachu. Kometa ISON je zcela jistě větší těleso než Elenin, přesto v porovnání se zaniklými kometami balancuje na hraně, kdy zánik komety před dosaženám Slunce hrozí. Menší šance na zánik komety při přibližování tu je.

Při těsném průletu nad povrchem Slunce bude jádro vystaveno extrémním teplotám a slapovým silám. V případě zániku jádra u Slunce bychom stále mohli pozorovat zajímavou kometu, stejně jako v případě komety Lovejoy v roce 2011 na jižní obloze, nebo komety z roku 1887, která byla trefně pojmenována "bezhlavý zázrak". Oblak prachu uvolněný při rozpadu by mohl vytvořit úchvatný ohon bez hlavy. V případě rozštěpení jádra na dva či více úlomků, ale bez jejich konečného zániku, by kometa zcela jistě výrazně zjasnila a překonala předpověďi jasnosti na prosinec.

Kdy a kde kometu nejlépe uvidím?

Pokud kometa nezanikne už při cestě ke Slunci, bude nejlépe vidět v první polovině prosince ráno, kde bude postupně procházet ze souhvězdí Štír do Hadonoše a následně Hada nad východním obzorem. V druhé polovině prosince bude sice stále nejvýše na ranní obloze na severovýchodě, ale spatřit ji budeme moci i večer na severozápadě a ke konci měsíce bude vidět i na severu o půlnoci. Tou dobou bude rychle mířit k severnímu nebzskému pólu souhvězdím Herkules, Severní Koruna a nakonec skončí v souhvězdí Draka. Pro více informací doporučujeme stránku s mapkami komety.

Mohu kometu spatřit dříve?

Kometa ISOn by mohla být pozorovatelná menšími dalekohledy a triedry po celý říjen ráno. Kdy se bude pohybovat v souhvězdí Lva. V druhé polovině listopadu předtím než zmizí u Slunce je hypotetická možnost spatřit kometu pouhým okem v souhvězdí Panna, ale jen nízko nad obzorem. Mapky pro vyhledání komety mimo hlavní období naleznete v klasické sekci viditelných komet.