Dvouocasá kometa ISON zjasněla!

Silné zjasnění

Zatímco v uplynulých dnech kometa příliš nezjasňovala dnes ráno to dohnala skokovým zjasněním. První přišla zpráva z 60-cm dalekohledu TRAPPIST, který je umístěn na Evropské Jižní Observatoři v Chille na La Silla. Ten pravidelně monitoruje produkci vody z jádra této komety. Sublimující voda je hlavním "palivem" kometární aktivity. Dnes ráno se zdvojnásobila produkce molekul OH na 2*1028 za sekundu. Vedlejším produktem bylo celkové zjasnění komy, ta byla o cca 1 mag jasnější než předešlou noc. Zároveň se zvýšila i producke prachu. Je otázkou zda pozorované zjasnění znamená reaktivaci zatím dost slabé komety a nebo souvisí s možným zánikem jádra, kteří někteří astronomové očekávají.

Dva ohony

Doposud jsme u komety mohli pozorovat poměrně výrazný a dlouhý prachový ohon. Začátkem listopadu začali první astrofotografové pozorovat jakési zdvojení, ze kterého začal růst druhý ohon. Jedná se o tzv. iontový ohon tvořený z ionizovaných molekul plynu unášených slunečním větrem. "Poryvy" tohoto větru způsobené erptivní aktivitou Slunce mohou způsobit krátkodobé přetržení ohonu, něco takového bylo možné vidět na jedno snímku z dnešního rána.

Viditelnost komety

Kometa ISON se v současné době nachází v souhvězdí Panny nízko nad východním obzorem a nejlépe je vidět po páté hodině ranní. Vidět je malými dalekohledy a binokuláry. Díky rychlému přibližování ke Slunci, které nastane večer 28. listopadu, se budou podmínky viditelnosti rychle zhoršovat. 17 listopadu by se mohla dostat na hranici viditelnosti pouhým okem, jenže jen za dobrých podmínek z hor. Tou dobou ji nalezneme jen nízko nad jasnou hvězdou Spica. Poslední šance vidět kometu před průletem u Slunce bude zhruba v půl šesté ráno za jasného svítání poblíž planet Merkur a Saturn. Následně budeme moct její vývoj sledovat online na snímcích z družice SOHO, snímající těsné okolí Slunce a pokud přežije objeví se opět začátkem prosince na ranní a později i na večerní obloze. V prosinci by měly nastat nejlepší podmínky pozorovatelnosti a kometa by mohla být vidět okem s výrazným ohonem, pokud přežije.

Snímek komety ISON pořídil 12. listopadu i další slavný astrofotograf – Gerald Rhemann.